Het was deze week ruzie in het Oekraïense parlement. Er werd zelfs gevochten door leden van de regeringspartij en de oppositie. Reden van dit opstootje was het debat over de marinebasis op de Krim. Deze basis, ook wel de Zwarte Zeevloot genoemd, huurt Rusland van Oekraïne. Dit contract loopt in 2017 af, maar de in februari gekozen president Janoekovitsj wil het verlengen tot 2042. Met deze toenadering tot Rusland wordt de deur richting het Westen steeds meer gesloten.

De Krim is tegenwoordig een autonome provincie van Oekraïne, maar dit is niet altijd zo geweest. In 1954 deed Sovjetleider Chroetsjov de Krim cadeau aan Oekraïne, volgens de Russen zonder gegronde reden. De motivatie was de driehonderdste verjaardag van de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne. Het strategisch en historisch rijke gebied is een bekende vakantiebestemming voor inwoners van Oost-Europa. Het heeft een mooie kuststrook aan de Zwarte Zee en staat bekend om zijn heerlijke wijnen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.