Steeds meer boeren lijken geïnteresseerd te raken in de mogelijkheden die uitheems vee biedt. Denk aan waterbuffels, struisvogels, zelfs kamelen. Geen dier is te gek om op het Nederlandse platteland onderdak te bieden en te verwerken tot producten. Waarom? Daar zijn allerlei redenen voor te noemen. Het gaat niet goed meer met het bedrijf, de dieren worden ziek of de boer raakt simpelweg gefascineerd door een ander dier dan de reguliere koeien en varkens. 

Gefascineerd raken door zogenoemde exoten. Veel Harry Potter fans kunnen erover meepraten. Als de jonge tovenaar in ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ de sneeuwuil Hedwig cadeau krijgt van de reus Hagrid voor zijn verjaardag, smelt menig kinderhart. En dat van hun ouders eigenlijk ook. “De film wekt de illusie dat de sneeuwuil een heel leuke vogel is om te houden”, vertelt valkenier Marijke Keijzer in een uitzending van De Wereld Draait Door van 16 maart. Een illusie. Want eigenlijk zijn uilen helemaal niet zo’n leuke en lieve dieren als de film doet lijken. Er wordt volgens Keijzer een beeld geschetst dat niet aan de werkelijkheid voldoet: “Dat het een tam dier is, terwijl het toch echt om wilde dieren gaat.” De komst van Hedwig in de films van Harry Potter is een van de voorbeelden dat exotische dieren steeds meer in trek zijn. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.