De wereld zuchtte op 1 juni 2007 opgelucht toen bleek dat BNN’s Grote Donor Show geënsceneerd was. Bijna drie jaar later is de grootste en échte donorshow nog steeds bezig. Hoe kan het dat paradigma’s Nederland weerhouden van de oplossing voor het donortekort?

Orgaanhandel, het verkopen van organen, weefsels en cellen of delen daarvan bij leven of dood, is nog altijd illegaal. Ethische bezwaren weerhouden legalisatie – ook al zijn die bezwaren gebaseerd op een paradox. In oktober 2009 publiceerden de Verenigde Naties (VN) en de Raad van Europa het rapport ‘Trafficking in organs, tissues and cells and trafficking in human beings for the purpose of organ removal’, een onderzoek naar mensen- en orgaanhandel. In dit rapport stellen de VN en de Raad dat ieder mens de baas is over zijn of haar lichaam.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.