Barroso II ging op 10 februari van start en daarmee ving de nieuwe periode voor de Europese Commissie aan. Wederom is de Nederlandse Neelie Kroes Eurocommissaris. Waar ze in voorgaande jaren furore maakte op het departement Mededinging en Concurrentie zal ze zich nu buigen over ICT. Volgens velen zou deze lichtere post zorgen voor minder invloed van Nederland, maar Kroes is erg blij met haar verse portefeuille. Waar gaat ‘onze’ Neelie nu haar tanden inzetten?

Geen Eurocommissaris was de afgelopen vijf jaar zoveel in het nieuws als de Nederlandse Neelie Kroes. Op haar post Mededinging en Concurrentie ging ze de strijd aan met kartels en monopolies. Haar strenge interpretatie van de Europese regels maakte haar geroemd en gevreesd. Zo kreeg ze Microsoft op de knieën. De computergigant kreeg een boete van € 899 miljoen vanwege koppelverkopen van Windows Media Player. Maar dit was nog niets vergeleken zoals The Wall Street Journal het formuleerde "pak slaag” dat Kroes aan chipfabrikant Intel uitdeelde: € 1,06 miljard, wegens het weren van concurrenten op de markt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.