Met de aardbeving in Haïti laaien de vragen weer op over het verband tussen de opwarming van de aarde en natuurrampen. Klimaatcritici zeggen dat aardbevingen niet een direct gevolg zijn van klimaatverandering, maar dat resultaten wel hevigere stormen, meer regenval en hoger risico op overstromingen laten zien.

In Vancouver waar over twee weken de Olympische spelen beginnen, is grote paniek ontstaan omdat de benodigde sneeuw ontbreekt. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving heeft de wereld nog 10 jaar om actie te ondernemen, zodat de opwarming van de aarde niet boven de 2 graden Celsius komt. Deze actie zou bindende vormen aan gaan nemen tijdens de Kopenhagen-conferentie afgelopen december. Tijdens deze wereld-top is het niet tot een juridisch bindend akkoord gekomen. Voor het komende jaar is het dus de vraag: Gaat een juridisch document in 2010 de wereld redden? En welke rol speelt Europa hierin?

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.