Knikkende knieën, zweet onder je oksels. Je krijgt het benauwd, je krijgt het warm, je wordt misselijk en je wilt zo snel mogelijk weer naar de grond. Niet té snel natuurlijk, niet in één klap. Zo voelt iemand zich die last heeft van vliegangst; je durft niet te vliegen. Het is een angst waarvan, zo blijkt uit cijfers, bij het toenemen van terreurdreiging meer mensen last hebben.  

Een op de drie mensen heeft er in meer of mindere mate last van: vliegangst. De angst ontstaat vaak in combinatie met één of meerdere andere angsten. Een cocktail van claustrofobie, hoogtevrees, angst voor controleverlies, angst om neer te storten of om ziek te worden of dood te gaan. Aan deze reeks is de laatste jaren de angst voor terrorisme toegevoegd. Desondanks stapt toch het grootste gedeelte van de mensen met vliegangst in het vliegtuig. Ook iemand met heftige vliegangst hoeft geen 'geheelonthouder' te worden wat vliegen betreft. Er zijn goed werkende therapieën en medicijnen. Zo heeft vliegmaatschappij Virgin nu een applicatie ontwikkeld voor de iPhone. Voor € 3,99 helpt het mentale trainingsprogramma ‘Fly Without Fear’ angsten te overwinnen. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.