Al jaren terroriseerde een kleine groep Marokkaanse jongeren Culemborg, aldus de politie. Aan de rellen aldaar, kleeft een geschiedenis. Een wijkagent vertelde NRC Handelsblad in 2008 al dat hij de jongens heeft zien afglijden. ‘Het is de straatcultuur. De druk om mee te doen, om ook mooie schoenen te kopen.’ Antropologen en andere onderzoekers zien een verband tussen de islamitische cultuur en de straatcultuur. Is deze link, en de aangrenzende angst voor de islamitische cultuur, wel terecht?

Het ministerie van Justitie liet in 2008 onderzoeken welke wijzen het effectiefst zijn om Marokkaanse hangjongeren aan te pakken. Eén van de onderzoekers is Corine de Ruiter, hoogleraar Forensische Psychologie in Maastricht. Volgens haar is de islam mogelijk één van de oorzaken van delinquent gedrag van Marokkaanse jongeren in Nederland. In haar ogen hebben Marokkaanse (en Turkse) jongeren een ‘achterstand in hun morele ontwikkeling’.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.