Mens en techniek zijn in de loop der tijd onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. Technische wetenschap stelt ons in staat het leven aangenamer en beter te maken. Deze kan kapotte lichaamsdelen vervangen en beperkingen compenseren. Door de uitvinding van de pacemaker, begin jaren vijftig, kunnen levens verlengd worden. De mens, schepper en ontvanger van deze innovaties, lijkt angstig gefascineerd te zijn door de mogelijkheden van technologische ontwikkelingen. 

Het Duitse medisch-technische bedrijf Retina Implant bereikte onlangs een doorbraak: blinde patiënten kunnen met behulp van oogimplantaten letters herkennen. Een microchip wordt onder of op het netvlies geplaatst, waarna fotocellen licht detecteren en een elektrode de zenuwcellen in het netvlies stimuleert. Lichtsignalen worden op deze wijze doorgegeven aan de visuele cortex in de hersenen. Het systeem is momenteel nog in de testfase. Retina Implant verwacht in 2010 of 2011 een Europese CE-certificering te krijgen.  

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.