Kosovo is nu ruim anderhalf jaar onafhankelijk, maar het beloofde land lijkt nog altijd ver weg. Armoede, werkloosheid en corruptie zijn alom tegenwoordig in de nieuwe republiek. Daarbij doet buurland Servië er alles aan om de slagingskansen van haar voormalige provincie te saboteren, wat vooral in het noorden van Kosovo leidt tot voortdurende etnische spanningen tussen de etnisch Albanezen en de Serviërs.

Langzaamaan wordt duidelijk dat het uitroepen van onafhankelijkheid alleen geen toverformule biedt voor het oplossen van alle problemen. In tegendeel: Kosovo heeft nog een lange weg te gaan. Het land kan terugkijken op een turbulente geschiedenis: op 17 februari 2008 verklaarde de voormalige provincie van Servië zich eenzijdig onafhankelijk. Dat was bijna tien jaar na het bloedige conflict tussen de Albanese guerrillastrijders en Servië waar uiteindelijk door ingrijpen van de NAVO een einde aan gemaakt werd. Na een klein decennium onder VN-bestuur gestaan te hebben, is de regio dan eindelijk onafhankelijk- de facto, want de internationale juridische erkenning laat nog op zich wachten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.