De opkomende wereldmacht van China maakt vele landen nerveus. De Verenigde Staten zijn in grote mate financieel afhankelijk van de volksrepubliek. Toch spannen ook zij zich in om diens militaire kracht in te perken. Ondertussen vrezen regionale mogendheden voor Chinese overheersing.

Analisten zijn het er vrijwel over eens: op welke manier dan ook zullen de Amerikaans-Chinese betrekkingen de komende eeuw definiëren. De Verenigde Staten zijn weinig enthousiast over het vooruitzicht de titel als grootmacht te moeten delen. Dat beide landen economisch afhankelijk zijn van elkaar, weerhoudt hen ervan conflicten op te zoeken. Deze afhankelijkheid zal de komende jaren verminderen. Naarmate China de interne markt en eigen consumptie tracht te sterken, zullen de exporten naar de Verenigde Staten afnemen. Politieke samenwerking moet compensatie bieden voor de veranderende handelspatronen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.