De Chinese vastgoedmarkt wordt weleens de belangrijkste industrie ter wereld genoemd. Ze is de motor achter de indrukwekkende groeicijfers die de Chinese overheid doorgaans laat zien. Maar experts waarschuwen voor een huizenbubbel. Speculanten kopen woningen die vervolgens niet verkocht raken. In Shanghai hebben deze praktijken geleid tot tot het ontstaan van spookwijken. Eén daarvan is wel erg bijzonder: Holland Town.

Onderweg naar huis komt Lu Xiaoling langs een rij grachtenpanden, een molen en het Voorburgse landhuis Hofwijck. In Nederland zou dat een bijzonder lange rit naar huis zijn, maar in Shanghai staat het allemaal in één wijk. New Gaoqiao (spreek uit Kaotsjiao), of Holland Town, is een wijk ten noorden van het zakencentrum van Shanghai. De bouwstijl is een mix van oude en nieuwe Nederlandse architectuur. Vinexflats staan er naast grachtenpanden, slechts gescheiden door een straat.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.