De basisgedachte van het in 2002 geïntroduceerde cradle to cradle principe is die van een eindeloze kringloop. Als afval weer voedsel wordt zijn we van een hoop problemen af. De ideeën zijn veelbelovend, maar er is ook kritiek op dit principe.

Een voorbeeld van een dergelijk product is het boek van McDonough en Braungart, ‘Remaking the Way We Make Things - Cradle to Cradle.’ ‘This book is not a tree’ is de titel van de introductie. We gaan er meestal automatisch vanuit dat boeken, kranten en tijdschriften van papier worden gemaakt. Het is zo vanzelfsprekend geworden dat we niet eens meer de vraag stellen of er geen andere mogelijkheden zijn. McDonough en Braungart deden dat wel. Het boek is gemaakt van biologisch afbreekbaar kunststof, dat nadien opnieuw als papier kan worden gebruikt. Ook de inkt kan worden gescheiden en opnieuw als inkt dienst doen, in tegenstelling tot papierinkt. Extra voordelen zijn dat het boek erg lang meegaat en waterbestendig is. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.