Het land met voorzitterschap in de Europese Unie bepaalt de agenda. In juni gaf Tsjechië het halfjaarlijkse voorzitterschap over aan Zweden. Wat hebben deze landen op de agenda gebracht en in hoeverre hebben ze iets waar kunnen maken van hun voorzitterschap?

Het Tsjechische voorzitterschap werd vanaf het begin gekenmerkt door relletjes. Op een koude januari-ochtend werd in Brussel een kunstwerk afgeleverd. Dit was een cadeau van Tsjechië aan de Europese Unie, ter ere van hun voorzitterschap. Het kunstwerk stelde een ironische kaart van Europa voor. Bulgarije werd afgebeeld als het toilet van Turkije en Nederland is overstroomd door de zee, er steken enkel nog minaretten boven het water uit. De Tsjechische president Václav Klaus hield het bij een aantal pittige uitspraken. Zo noemde hij klimaatverandering een mythe en de Europese Unie een communistische staat. Heel Europa, althans de mensen die het nieuws over de EU volgen, vroegen zich af hoe deze ronde van het voorzitterschap zou verlopen. Een scherper contrast met de pro-Europese dynamiek van Sarkozy was haast ondenkbaar.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.