Er wordt in de berichtgeving relatief veel aandacht besteed aan de opkomst van China op het wereldtoneel, terwijl die andere Aziatische grootmacht, India, veelal op de achtergrond blijft. Dit is onterecht, want de Indiase groei is even indrukwekkend en wellicht een stuk standvastiger.

De vooruitgang die India de afgelopen twee decennia heeft genoten is vooral te danken aan de economische liberalisering. Deze werd begin jaren negentig onder de regering van Narasimha Rao en zijn minister van financiën, Manmohan Singh, doorgevoerd. Voorheen werd India door een planeconomie in toom gehouden: overregulatie, corruptie en een wirwar van bureaucratische richtlijnen en vergunningen zorgde er van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig voor dat de Indiase economie kromp. In diezelfde periode groeide de bevolking met meer dan een verdubbeling.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.