Het Nederlandse Instituut voor Sport en Bewegen heeft berekend dat alle volwassen Nederlanders samen zo’n 70 miljoen kilo te zwaar zijn. Dat zijn 135 wedstrijdzwembaden vol met vet, zo is te lezen in een onlangs verschenen bericht op hun website. Als er niets verandert zal dit aantal alleen maar stijgen. Overgewicht is letterlijk een groeiend probleem. 

Vet is een waardevol en noodzakelijk deel van onze lichaamssamenstelling. We hebben het nodig om energie op te slaan voor later gebruik. Tot op zekere hoogte is gewichtstoename dus aanvaardbaar. Obesitas ontstaat wanneer de energieopname in een lichaam gedurende een lange tijd groter is dan het energie verbruik. Of iemand obesitas heeft wordt vastgesteld aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Het gewicht in kilogram dient gedeeld te worden door het kwadrant van de lengte in meters. Bij een BMI tussen de 25 en de 29 is er sprake van overgewicht. Is de BMI hoger dan 30, dan is er sprake van ernstig overgewicht: Obesitas. In Nederland lijdt ruim 10% van de bevolking aan obesitas.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.