Lang werd over Brazilië gesproken als 'dat land dat altijd groots potentieel zal hebben'. Maar de enorme groei van China en India zette de Zuid-Amerikaanse kolos in de schaduw. De Braziliaanse belofte lijkt nu eindelijk waarheid te worden. Onder president Lula da Silva is het land zich economisch en politiek sterk aan het ontwikkelen.

Tussen 2005 en 2008 zijn meer dan twintig miljoen Brazilianen tot de middenklasse toegetreden waarmee nu de helft van de bevolking op een maandinkomen van 635 dollar of meer leeft. Dat heet een goed inkomen in Brazilië. Hierdoor is de Braziliaanse markt verblijd met tal van nieuwe consumenten die cosmetica, computers en elektronica kopen. Belangrijker wellicht nog dan de aanzienlijke groei van de binnenlandse markt is de toenemende vraag naar sojabonen, ijzererts, hout en koper op de wereldmarkt. Brazilië is leverancier van al deze grondstoffen en profiteert hiervan, crisis of geen crisis. De vraag komt namelijk vooral uit China en dat land groeit gestaag door.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.