De Nederlandse regering zal niet aanwezig zijn bij de Srebrenica herdenking in Bosnië-Herzegovina noch bij de nationale herdenking in Den Haag. In Potocari (BH) vindt zaterdag 11 juli de op één na grootste massabegrafenis sinds de Tweede Wereldoorlog plaats. 534 slachtoffers van de genocide in Srebrenica zullen in het bijzijn van twintigduizend familieleden naar hun laatste rustplaats worden gebracht.

Het Europees Parlement heeft in januari dit jaar een Srebrenica-resolutie aangenomen waarin staat dat 11 juli de dag moet worden waarop in de hele Europese Unie de genocide in Srebrenica wordt herdacht. De massamoorden vonden plaats in juli 1995, toen de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic met zijn troepen het gebied binnen trok dat door de Nederlandse VN-macht Dutchbat als veilige zone moest worden beschermd. Meer dan achtduizend mensen werden vermoord.
De Srebrenica-resolutie werd in het Europees Parlement met 556 stemmen vóór, 9 stemmen tegen en 22 onthoudingen aangenomen. Nederlandse Europarlementariërs hebben unaniem vóór gestemd. Toch erkent de minister van Buitenlandse zaken, Maxime Verhagen, officieel alleen de herdenking in Potocari, die hij ‘de enige authentieke herdenking’ noemt. De Nederlandse ambassadeur in Bosnië-Herzegovina is daar ieder jaar bij aanwezig.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.