Kan de macht van het geschreven woord op tegen de macht van het pistool? Rein Gerritsen (1959), schrijver en filosoof, vertelt in zijn boek Knock-out over de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven, waarin zowel het pistool als de pen een belangrijke rol spelen.

Als ongedoopte jongen op een katholiek internaat had Gerritsen geen gemakkelijke jeugd. “Katholieken zijn meesters in psychologische oorlogvoering”, zo schrijft hij in zijn boek. Hij kreeg nummer 31 toebedeeld en zijn hele leven was aan strikte regels onderworpen. Van zijn moeder kreeg hij weinig steun. Omdat hij niet gedoopt was mocht hij geen communie doen. Hij mocht geen enkele rituele handeling meer uitvoeren. “Aangezien ze me niet hadden verteld wat ik in plaats daarvan wel moest doen, was alles wat ik deed in beginsel eigenlijk strafbaar.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.