Mahmoud Ahmadinejad heeft de presidentsverkiezingen in Iran gewonnen te midden van vermeende verkiezingsfraude en aanhoudende demonstraties in Teheran. De vergelijking met de revolutie van 1979 wordt voorzichtig gemaakt, maar hoe ging het toen?

Iran is al tientallen jaren lang een autoritaire theocratie waarover de religieuze leider van het land, de grootayatollah, tezamen met een schimmige Raad der Hoeders, bestaande uit geestelijken en rechtsgeleerden, onverbiddelijk regeert. De president heeft minder macht dan zijn ambtsgenoten in het buitenland: de grootayatollah is verantwoordelijk voor zaken als buitenlands beleid, defensie en het kernenergieprogramma van Iran. Echter het presidentschap is wel het hoogste gekozen ambt van het land, ook al moeten kandidaten vooraf goedgekeurd worden door de Raad der Hoeders.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.