Negen van de tien vliegtuigmaatschappijen die betrokken zijn bij wapensmokkel naar conflictgebieden in Afrika, worden ook ingehuurd voor humanitaire hulp en vredesoperaties. Dit schrijft het onafhankelijke Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) in een in mei uitgekomen rapport. Het rapport belicht de rol die de maatschappijen de afgelopen decennia speelden in de voortzetting van conflicten.

Vliegtuigen voeren in conflictgebieden illegaal gewonnen grondstoffen af en leveren wapens aan. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Oost-Congo, waar individueel opererende militairen, plaatselijke krijgsheren, internationale ondernemingen en handelaren zich verrijken met de illegale exploitatie van de talrijke bodemrijkdommen. De opbrengsten van de mijnbouw gaan voor een deel naar kleine en lichte wapens, zoals machinegeweren, pistolen en granaten. Zo kunnen de militairen en de andere opportunisten hun eigen lokale oorlog in stand houden. Deze oorlogseconomie is sterk afhankelijk van toegang tot intercontinentale smokkelnetwerken en wereldmarkten voor de aan- en afvoer. Vliegtuigen zijn hiervoor ideaal. Ze hebben aan een landingsbaan genoeg en hebben geen last van de vaak gebrekkige infrastructuur. Bovendien kunnen ze onderweg niet worden overvallen en leeggeroofd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.