Na jaren van diplomatieke tweespalt en stijfkoppige ontkenning van elkaars bestaansrecht lijken China en Taiwan voorzichtig toenadering te zoeken. China zal haar verzet tegen de toetreding van Taiwan tot de Wereldgezondheidsorganisatie opgeven waarmee het passief de soevereiniteit van de eilandstaat erkent. Beide landen houden hun raketten echter voorlopig op elkaar gericht.

Sinds de communisten het vasteland van China in de burgeroorlog van 1949 wonnen heeft de Volksrepubliek het eiland Taiwan, waarnaar de nationalisten vluchtten, als een afvallige provincie beschouwd. Jaren heeft het getracht het eiland, onder een soortgelijke constructie als waaronder Hong-Kong door de Britten werd teruggegeven, met China te herenigen. Zowel Taiwan als haar bondgenoten in het Westen moesten hier nooit iets van weten en het lijkt ondenkbaar dat de twee ooit weer tezamen één land zullen vormen. De economische betrekkingen zijn met de jaren wel verbeterd en de dreiging van oorlog is geleidelijk afgenomen. Niettemin worden anti-Taiwanese sentimenten af en toe gehoord in Peking. In Taiwan zelf bestaat aanzienlijke steun voor een hardere opstelling jegens China. Dit maakte de overwinning van de Democratische Progressieve Partij in de verkiezingen van 2000 duidelijk. De partij eist wettelijke erkenning van Taiwans onafhankelijkheid terwijl de Kwomintang (KMT), de beweging die oorspronkelijk de strijd aanging met de communisten eind jaren veertig en die nog altijd naar uiteindelijke hereniging met het vasteland zegt te streven.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.