Drugs, wapenhandel en moord. Dagelijkse activiteiten die de leden van de Crips ‘gewoon werk' noemen. Wat aanvankelijk als een Amerikaans fenomeen werd gezien, blijkt ook in ons eigen land te bestaan. En wel in de Molenwijk van Den Haag. In Crips: Strapped 'n Strong laat regisseur Joost van der Valk op gedurfde wijze zien hoe deze gangsters leven en te werk gaan.

Het doel van de film is het tonen van de 'persoonlijke kant' van de bendeleden, zei de regisseur onlangs in een interview met de Wereldomroep. De aanwezigheid van Joost van der Valk en zijn crew binnen de Crips is bijzonder te noemen. Niet alleen wordt alles (letterlijk) op tafel gelegd voor de kijker, ook worden regels gebroken die binnen de bende heersen. Van der Valk is namelijk blank en laat dat nou net de huidskleur zijn waar de Crips zich tegen afzetten. Het duurde dan ook een tijd voor de regisseur het vertrouwen van de leden had gewonnen en nog eens maanden voor hij een camera mee mocht nemen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.