Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft vorige week aangekondigd gemeenten een handreiking te bieden om zuipketen te bestrijden. Volgens regeringspartijen PvdA en CU is een handreiking te vrijblijvend. De partijen vinden dat met name de commerciële keten strenger moeten worden aangepakt. Een proef vorig jaar in tien gemeenten om het verschijnsel strenger aan te pakken mislukte. Wellicht omdat de keten ook een zeer grote sociale functie vervullen.

Zuipketen liggen onder vuur. Op die plekken zouden jongeren zonder toeziend oog grote hoeveelheden drank nuttigen met verregaande gevolgen zoals een coma. De cijfers liegen er niet om, in zeven jaar tijd is het aantal jongeren dat bewusteloos raakt door drank vervijfvoudigd. De horeca krijgt hiervan deels de schuld. Horeca Nederland wijst echter naar de illegale barren en zuipketen. In cafés is er controle op het drankgebruik in die keten niet, stelt Horeca Nederland.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.