Het ziet ernaar uit dat Servië dichterbij toetreding tot de Europese Unie komt. Ook Kosovo wil lid worden. Hiervoor is het van groot belang dat de EULEX-missie, die dinsdag 9 december startte, slaagt. Deze missie ondersteunt de ontwikkeling van de rechtstaat in Kosovo. Onder Kosovaarse jongeren leeft echter de angst dat Servië de toetreding van Kosovo zal blokkeren, mocht Servië eerder EU-lid zijn.

“Wij vrezen het Servische veto”, zegt een Kosovaarse deelnemer aan een debat dat IKV Pax Christi in oktober organiseerde. Het debat behoorde tot een uitwisselingsproject voor jongeren uit Servië, Kosovo en Nederland, onder de naam ‘Our Future - European Integration’. Welk land zou wanneer moeten toetreden tot de EU? Eerst Kosovo of eerst Servië? Of misschien allebei tegelijk? Het merendeel van de jongeren is ervan overtuigd dat de landen in ieder geval niet voor 2015 in aanmerking zullen komen. “Er moet nog zoveel gebeuren in ons land, voor toetreding tot de EU zijn we nog lang niet klaar.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.