Argentinië is na de Verenigde Staten en Brazilië de grootste producent van soja. In het seizoen 2006-2007 produceerde Argentinië 22 procent van alle soja wereldwijd. Meer dan negentig procent daarvan wordt geteeld voor de export, vooral voor veevoer als een goedkope manier om nutriëntrijk voedsel te produceren. Met de welvaartstijging in de westerse landen en India en China is de vraag naar vlees toegenomen, waarmee ook de vraag naar goedkoop veevoer steeg. Mondiaal is Nederland na China de grootste importeur van soja.

Soja groeit het best in gebieden waar de temperatuur zomers tussen de twintig en dertig graden bedraagt. Het produkt dat geoogst wordt is de sojaboon. Die groeit met drie of vier bonen in een peul. Soja wordt voornamelijk geteeld voor plantaardige olie. Het schroot dat overblijft na het persen wordt gebruikt als veevoer. Zowel het schroot als de olie bevatten veel essentiele aminozuren en is een goede bron voor proteïnen. Soja wordt over de hele wereld gepromoot als een gezond alternatief voor vlees en dierlijke oliën.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.