Binnen twee maanden de Noordpool én Oeganda bezoeken, het overkomt niet veel mensen. Zo wel Evanne Nowak. Zij ondernam namens het Wereld Natuur Fonds ‘The Voyage for the Future’, een project voor jongeren over klimaatveranderingen in Spitsbergen. Een week na terugkomst pakte ze haar koffers om in Oeganda theater te maken over HIV en aids.

Waar het vandaan komt kan Evanne niet onmiddellijk duiden, maar haar betrokkenheid met de wereld zat er al vroeg in. Toen ze nog op de middelbare school zat werd ze uitgekozen om met een project van Edukans naar Ethiopië af te reizen. Een aantal jaren later ging ze met Stichting Internationale Werkkampen naar Tsjechië, om hier toneel te maken met Roma-kinderen. “Ik vind het belangrijk dat mensen zich in elkaar verdiepen, dat stereotypen worden afgebroken en dat mensen niet te snel over elkaar oordelen. Toen ik voor het eerst in Afrika was, zijn mijn ogen geopend. Ik dacht dat er veel honger en ellende zou zijn maar dit bleek niet waar. Ondanks de grote armoede is er ook gewoon vrolijkheid”.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.