Dit jaar bestaat Stichting Vluchteling Student UAF zestig jaar. Zij helpt studenten een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Aan de vooravond van de koude oorlog viel de Sovjet-Unie Tsjecho-Slowakije binnen. Studenten kwamen daar in opstand, maar zij werden met harde hand neergeslagen; velen vluchtten. Directeur Kees Bleichrodt: “Studenten en hoogleraren van Nederlandse universiteiten protesteerden in het openbaar en haalden geld op voor de opvang van die vluchtelingen.” Zo ontstond het UAF.

Bleichrodt: “Onze organisatie is geboren uit een gevoel van onrecht.” De gebeurtenissen in 1948 waren de aanleiding voor universiteiten om actie te ondernemen. Een zekere angst was ook aanjager van de protesten. “We waren allemaal bang dat de Russen door zouden rijden naar de Noordzee”, aldus Bleichrodt. “De wortels van het UAF liggen dan ook in strijdbaarheid.” Maar de tijden zijn veranderd. “Nu is het veel moeilijker studenten te mobiliseren en raakt onze natuurlijke achterban uit het zicht. De universiteiten zijn wel de ‘founding fathers’ van de stichting, maar zij zijn nu een stuk minder actief betrokken. Veel van onze donateurs zijn studenten en docenten van toen, toch is vernieuwing nodig.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.