Werkgevers zijn voortaan aansprakelijk voor het niet correct handelen van malafide uitzendbureaus. Vorige week werd dit wetsvoorstel, van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Hirsch Ballin van Justitie, goedgekeurd door de ministerraad. Benadeelden kunnen vanaf nu hun loon opeisen bij het uitzendbureau óf bij het bedrijf dat hen heeft ingehuurd. Vooral Poolse werknemers hebben baat bij de nieuwe wet. 

Stukje bij beetje worden Poolse werknemers in Nederland beter behandeld. De werkwijze van malafide uitzendbureaus en de huisvestingproblematiek moesten tot nu toe vooral door de branche zelf en door de vakbonden worden aangekaard. Die zelfregulering gaat zeer langzaam. Hoewel de afgelopen twee jaar een aantal grote stappen is gezet, hebben vakbonden en werknemers nog voorbeelden te over waaruit achterstelling blijkt. Polen worden niet eens behandeld als tweederangs burger.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.