Kiezen tussen leven of dood, de tolk Hasan Nuhanovic mocht op 14 juli 1995 op de Dutchbatcompound blijven terwijl zijn vader, moeder en broer door Servische bussen werden afgevoerd. Hasan Nuhanovic koos ervoor in Potocari te blijven. Zijn familie is sindsdien vermist, ze zijn vermoord. Hij overleefde en kon vorige maand zijn verhaal navertellen in zijn rechtzaak tegen de Staat der Nederlanden.

Voor het eerst na vijf jaar procederen mocht Hasan Nuhanovic het woord nemen in de rechtzaal. Nuhanovic spande in 2002 de civiele procedure aan. Zijn advocaat Liesbeth Zegveld zegt dat de Nederlandse militairen onder commando van de Nederlandse Staat de vluchtelingen actief hebben blootgesteld aan de vijand, en dat is in strijd met alle mensenrechtenverdragen.
Nuhanovic wil dat de dood van zijn familie los wordt gezien van de grote groep vluchtelingen die in juli 1995 om het leven kwamen. “Dit omdat voor het recht op bescherming geen gelijkheidsbeginsel geldt”, zegt zijn advocaat. “Oscar Schindler werd na de Tweede Wereldoorlog een oorlogsheld omdat hij enkelen wél beschermde, niet omdat hij zes miljoen anderen niet kon beschermen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.