En welke kleur heeft augustus? Die vragen zijn voor synesthesiewetenschappers heel normaal. Synesthesie is een neurologische toestand waarbij de prikkeling van één zintuig, automatisch leidt tot stimulatie van één of meer andere zintuigen. Voor iemand met synesthesie kunnen nummers een kleur hebben; een vier wordt bijvoorbeeld altijd als oranje waargenomen.

Veel voorkomende vormen van synesthesie zijn: cijfer/letter-kleur, vorm-geluid, geluid-kleur, nummer-vorm, woord-smaak/geur. Het is mogelijk dat dagen van de week, of maanden van het jaar een specifieke kleur hebben. Ook kunnen persoonlijke eigenschappen worden toegekend aan nummers, letters of dagen van de week. Een synestheet (iemand met synesthesie) kan bijvoorbeeld zeggen dat de letter ‘R’ een boos vijfjarig jongetje is. Een synesthesie-ervaring is onvrijwillig, gebeurt automatisch en is per synestheet altijd hetzelfde voor een bepaalde stimulus. De ervaring is er voor die persoon altijd geweest.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.