Meer kinderen met het syndroom van Down, minder bevallingen met een normaal verloop, via het dagelijks nieuws druppelen de effecten van laat ouderschap langzaam binnen. Wat deskundigen ook zeggen, de overheid wil jongeren niet stimuleren eerder over kinderen na te denken. Laat ouderschap is een probleem van het individu, én dat blijft het ook.

Het begint met een zoektocht naar wat cijfers, want wat in eerste instantie een weinig zeggende leeftijdsbepaling in de Emancipatienota ‘Meer kansen voor vrouwen’ lijkt, blijkt in feite de kern van het probleem te zijn. In de inleiding, ondertekend door minister Ronald Plasterk, staat: “De arbeidsdeelname van vrouwen in uren en het aantal vrouwen in topposities behoren tot de laagste in Europa. Dit is het gevolg van het grote aantal vrouwen dat stopt met werken of minder gaat werken in de leeftijd van gezinsvorming (35 tot 40 jaar). Het talent van vrouwen wordt hierdoor onvoldoende benut.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.