Indonesië met zijn militaire apparaat, Venezuela dat net aan een nieuwe dictator ontsnapt is, Poetin in Rusland en Hamas in Israël. Het zijn niet de meest democratische voorbeelden die er zijn. Toch werken ze formeel allemaal democratisch en worden ze door het Westen in meerdere of mindere mate ook als zodanig geaccepteerd. Wat is hiervan de reden?

"Het is niet te zeggen of democratie er over vijftig jaar nog is," zegt Marco Mezzera van Instituut Clingendael. "Toch is het wel het winnende politieke systeem uit de recente geschiedenis." Van eind jaren tachtig tot eind jaren negentig was er de derde golf van democratisering. Deze ging uit van de aanname dat democratie het winnende politieke stelsel na de Koude Oorlog was en dus de weg die gevolgd moest worden. Tussen 1991 en 1997 ontstond er dan ook een trend van het exporteren van westerse democratische modellen naar andere delen van de wereld.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.