Na de film van Al Gore kan niemand er meer om heen. We hebben te maken met een klimaatverandering. Voor Nederland is water de grootste natuurdreiging. Maar de kans dat je verdrinkt, is niet groot. Frans Klijn, waterdeskundige en werkzaam bij WL Delft Hydraulics, vertelt over risico's van water en oplossingen.

"Nederland is de veiligste rivierdelta van de wereld," vertelt Klijn. "We hebben de strengste normen ter wereld en in 2015 halen we die. Dit bekent dat in het rivierengebied de overstromingskans kleiner dan 1 keer in de 1.250 jaar is en bij de kust lager dan 1 keer in de 10.000 jaar. Zonder dijken kan dertig tot veertig procent van Nederland onder water lopen. Ons land ligt aan zee en zakt door ontwatering al zo'n duizend jaar langzaam naar beneden. Sinds die periode bouwen we ook dijken."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.