Het wordt tijd dat de gemeente Tiel een omslag in denken gaat maken. Tenminste, als het aan de initiatiefnemers van het Leef Bewust Festival ligt. Volgens twee leden van het kernteam -Alex-Jan de Jong en Pauline Böckling- moet Tiel de mooiste en de meest duurzame gemeente van Nederland moeten worden. Wat houdt dit precies in?

Samen met verschillende lokale zelfstandig ondernemers zijn De Jong en Böckling een actieve groep gestart. Na enkele maanden brainstormen staat er nu een Leef Bewust Festival gepland op 7 april 2013. Dit is nieuw voor Tiel. Kartrekker van het verhaal is Alex-Jan de Jong, eigenaar van de sfeervolle wijnkamer Petit Château. “Pauline kwam hier een drankje drinken met een groepje vrouwen met een eenmanszaak. Ik ga altijd het gesprek aan en wil graag weten wat mensen beweegt. Toen Pauline en de andere vrouwen vertelden wat zij als zelfstandig onderneemsters deden, gingen bij mij de radars draaien”.

Pauline Böckling geeft onder de naam Maridadi Kleuranalyses kleurenadviezen voor kleding, haarkleur en make-up. Ook geeft zij sinds mei APS behandelingen om mensen van allerhande (pijn)klachten af te helpen. Het bewust bezig zijn met het lichaam was exact wat de Jong prikkelde. “Het leek mij leuk om zulke kleine ondernemers te koppelen aan de ondernemers op het horecaplein van Tiel. Dit heeft geresulteerd tot het organiseren van een Leef Bewust Festival in 2013. Het festival wordt georganiseerd om de kleine lokale ondernemers in de picture te zetten. Het moet een samenspel zijn tussen horecaondernemers, winkeliers en ondernemers uit Tiel en omgeving die maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Alex-Jan de Jong nodigde via Facebook alle gegadigden uit voor een ontbijt bij Hema. Vanuit deze brainstormbijeenkomsten is een kernteam ontstaan. “De groep was te groot om daadwerkelijk efficiënt aan het werk te gaan. We gebruiken de Hema-ontbijtjes nu als moment om iedereen bij te praten. En om te netwerken met elkaar, uiteraard.” Het festival wordt gekoppeld aan het al bestaande ‘Tiel pakt Uit’. “Het voordeel is dat er tijdens zo’n weekend sowieso al duizenden bezoekers komen. Daarnaast is het goed om zo het horecaplein met de binnenstad te verbinden.”

Gezond blijven
De nadruk van het festival ligt op het preventieve aspect: mensen op een leuke manier bewust maken van een gezonde levensstijl. Centraal staat niet de vraag hoe je gezond kan worden, maar hoe je gezond kan blijven. Dit kan volgens Böckling op verschillende manieren. “Het festival wordt verdeeld in vijf thema’s. Ieder lid van het kernteam neemt een thema op zich: Preventieve Gezondheid, Duurzame Wereld, Balans Leven en Werken, Jong Tiel en Sport en Ont-spanning. Bij ‘bewust leven’ wordt vaak aan eten en gezondheid gedacht. Maar ook het bewust omgaan met je geld is een voorbeeld.” De horecaondernemers van het plein in Tiel kunnen allemaal hun steentje bijdragen. Zo schenkt Petit Château earth coffee. “De pizzeria aan de overkant kan eens enkel biologische producten gebruiken voor een gezonde pizza. Ikzelf geef kleurenadviezen met biologische cosmetica”, aldus Pauline Böckling.

Hoewel de termen ‘duurzaam’ en ‘bewust’ volgens de initiatiefnemers door veel mensen met ‘saai’ en ‘suf’ worden geassocieerd, hoeft dat niet meer per definitie zo te zijn. De Jong legt uit: “Het wordt vaak in de geitenwollensokkenhoek geduwd. Dit festival moet juist uitstralen dat het ook hip kan zijn. Ook grote ketens als Hema verkopen bijvoorbeeld biokatoenen shirts.” Pauline Böckling knikt instemmend. “Er zijn zoveel methodes om het anders te benaderen. We moeten alleen wat meer naar de Oosterse manier van denken toe, namelijk preventief.”

Op de dag zelf zullen er op het plein verschillende kraampjes staan. Ondernemers kunnen een kraampje huren, hun eigen stand meenemen of enkel een lezing of workshop geven in een café. Enige voorwaarde is dat de aankleding wit moet zijn. De horeca serveert die dag enkel biologische hapjes en drankjes. Verder is het de bedoeling dat amateurmuzikanten - van bijvoorbeeld het plaatselijke centrum voor kunsten de Plantage - op verschillende punten muziek ten gehore brengen. Ter hoogte van de waterpoort zullen sportactiviteiten voor jongeren plaatsvinden. Aan het einde van de dag zal er voor muziek gezorgd worden door Villa Pardoes. Hiermee sluit de organisatie het festival af voor het goede doel.

Via Villa Pardoes worden artiesten geboekt die belangeloos optreden. “Het is dus nog spannend wie er gaat komen. Het kan Jan Smit zijn, of onze eigen Frans Duijts.” Ten slotte lichten De Jong en Böckling ook een tipje van de sluier op van de opening. Of eigenlijk ook weer niet: “Tegen het middaguur zal er op de Varkensmarkt een spectaculaire opening plaatsvinden. Die wordt groots. Daar willen we ook nog niet teveel over kwijt. Maar hou het er maar op dat we het zonder sponsors niet gaan redden. We hopen op regionale, maar ook op landelijke aandacht.”

Meer weten? Zie: www.facebook.com/#!/BewustPleinTiel

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.