Sinds 1997 is homoseksualiteit in China legaal, maar pas in 2001 is het van de lijst van geestesziekten gehaald. De homoscene in de grote steden groeit en het wordt ook steeds meer geaccepteerd. Totdat het dichtbij komt, dan wordt het lastig.

Xiaogang Wei zucht. “Ze willen niet dat ik het aan andere familieleden vertel. Dat is gezichtsverlies. ‘Ik heb een homo als zoon. Is er dan iets mis met mij? De manier waarop ik hem heb opgevoed? Het onderwijs dat hij heeft gekregen?’ We hebben nu een deal. Zij proberen mij niet te veranderen, maar ik probeer hun mening ook niet te veranderen.”

Xiaogang is oprichter van Queer Comrades, een online videoplatform voor talkshows en documentaires over homoseksualiteit. Het kantoor van Queer Comrades staat in een authentieke wijk midden in Beijing. Naast het kantoor vind je hier een kleine boekwinkel en een koffiehuis. “Dit is een van de weinige plekken waar je heen kan wanneer je meer wilt weten over homoseksualiteit.”

“In China denken de meeste homo’s dat zij de enigen zijn in de hele wereld. De enige manier om deze mythe te verbreken, is het zorgen voor de juiste informatie. Van jongs af aan wordt er geleerd dat mannen van vrouwen houden en vrouwen van mannen. Wanneer je niet in dit plaatje past, raak je in de war. Je hebt geen idee hoe je jezelf kunt zijn. Met ons platform proberen wij informatie over diversiteit in seksualiteit  te delen en de minderheid van homoseksuelen een stem te geven.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.