Ze is een vrouw. Ze is zwart. Ze is lesbisch. Ze is dood. Haar benen steken uit vanonder een lege zandzak, die is gebruikt om een deel van haar lichaam te bedekken. Ze ligt op een bed van gele en bruine bladeren. Haar gezicht is niet zichtbaar. Haar broekspijpen zijn nog om haar enkels gewikkeld. De man die haar op brute wijze verkrachte en vermoorde heeft niet de moeite genomen haar broek weer omhoog te hijsen.

Vijf gruwelijke foto's, genomen vanuit verschillende hoeken, geven de toeschouwer een bijna gepolijst – maar desalniettemin verontrustend - overzicht van de plaats van delict van het slachtoffer. Zonder Zanele Muholi zou het slachtoffer waarschijnlijk op Zuid-Afrika’s lange lijst van naamloze en gezichtsloze slachtoffers van geweld zijn beland. Muholi was echter op tijd op de plaats delict om deze te fotograferen. De foto’s van het slachtoffer maken deel uit van de tentoonstelling 'Mo(u)rning', die van 26 juni tot 1 september te zien was in Stevenson Gallery, Kaapstad. Het slachtoffer is nog steeds naamloos en gezichtsloos, maar draagt postuum bij aan het zichtbaar maken van een zorgwekkende tendens in Zuid Afrika: haatmisdrijven tegen (voornamelijk zwarte) lesbiennes.

Natievorming
De Zuid Afrikaanse Zanele Muholi is fotografe en activist. Daarnaast is zij zwart en lesbisch. Ze benadert en documenteert de Zuid-Afrikaanse LGBTI gemeenschap (bestaande uit lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgender en interseksuelen) vanuit het vertrouwde en respectvolle ‘insider’ perspectief.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.