Op de campus van de Beijing Foreign Studies University zijn de vrouwen in de meerderheid. “In mijn klas van twintig zit één man”, vertelt literatuurstudente Chen Fei. Het hoge aantal vrouwen op deze universiteit is een uiterste, maar zeker geen uitzondering. De laatste jaren neemt het aantal studerende vrouwen in Peking toe. Dit houdt echter niet direct in dat de kansen voor iedereen gelijker zijn.

“De toename komt vooral omdat meer meiden uit de stad kunnen gaan studeren”, verklaart professor van educatie op de Peking University Liu Yunshan. Zij stelt dat sinds 1995 de vrouwen langzaam de plaatsen overnemen van mannelijke studenten, vooral die van jongens afkomstig van het platteland. Tegenwoordig ligt het aantal studenten uit de steden rond de zeventig procent. “Door de eenkindpolitiek willen ouders een goede toekomst voor hun enige kind. Hierdoor krijgen ook meer meisjes de kans om te gaan studeren." Daar komt nog bij dat het onderwijs in de stad over het algemeen beter is. Daardoor scoren de meiden uit de stad sinds 1995 beter op het toelatingsexamen dan voornamelijk de jongens van het platteland.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.