Zijn biobrandstoffen hét antwoord op het tekort aan fossiele brandstof en klimaatverandering? Of werken ze wereldwijde ongelijkheid en voedselonzekerheid in de hand? Terwijl de discussie voortduurt blijft de vraag naar Afrikaanse grond - waarop dit duurzame alternatief grootschalig moet worden verbouwd - stijgen en verliezen lokale boeren hun recht op land, water en voedsel. In de EU moet immers in 2020 voor 10 procent op biobrandstof worden gereden.

Biobrandstoffen leken een sluitend alternatief voor de olie-industrie, simpelweg omdat ze hernieuwbaar zijn en olie niet. Het blijkt echter een ontwikkeling met twee gezichten. Aan de 10 procent bijmengnorm die de Europese Unie stelt kan op het eigen grondgebied nooit worden voldaan. Daarom zoeken bedrijven en overheden de wereld af naar plaatsen waar voldoende (goedkoop) land aanwezig is. Afrika lijkt hiervoor een uitstekende bron; er is voldoende vruchtbare grond die niet tot nauwelijks wordt bewoond.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.