Ook in Suriname worden kinderen op 5 december verwend. Maar niet perse door Sinterklaas en zijn pieten. De gulle gever kan ook Gudupa heten, of ‘papa en mama’. Langzamerhand wint de sint wel weer aan populariteit. Journalist Hugo de Boer speelt sinterklaas in Suriname: “Je kunt naar drie verschillende intochten gaan en drie verschillende kostuums zien.”

Met zijn gouden staf fier in de lucht rijdt de Surinaamse sint in een witte cabrio met vijf vrolijke bonte pieten aan boord rustig de parkeerplaats van het winkelcentrum Hermitage Mall op. Sommige kinderen wapperen met hun gekleurde vlaggen, anderen zwaaien twijfelachtig naar de vreemdeling die hen lachend toewuift. De brassband komt de sint enthousiast tegemoet, zodra hij uitstapt en wordt daarbij gevolgd door een groep swingende danseressen die op het geroffel hun billen schudden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.