Afgelopen week deed VersPers verslag van de bevindingen van de Nationale DenkTank 2012, die zich boog over duurzaamheid van de verschillende schakels binnen de voedselketen. Na de agrarische sector, de verwerkende industrie, de detailhandel en de consument, is er in dit vijfde artikel aandacht voor afval. Hoe zorgen we dat voedselafval aan de basis kan staan van nieuw voedsel?

Hoewel afval vaak wordt gezien als het einde van de voedselketen, zou het er volgens de DenkTank juist een essentieel onderdeel van moeten zijn. Omdat voedselafval vaak nog vele waardevolle grondstoffen bezit, zou het aan de basis moeten komen te staan van nieuw voedsel. Wanneer dat op grote schaal gebeurt, kan de voedselketen transformeren in een duurzame voedselkringloop. Met het oog op de voedselzekerheid in de toekomst is dat van het grootste belang. “Om in de toekomst voldoende monden te kunnen voeden hebben we grondstoffen nodig zoals kalium, stikstof en fosfor. Deze grondstoffen zijn echter eindig”, stelt Aniek Ivens. “De enige manier om er zeker van te zijn dat we in de toekomst nog voldoende voedsel kunnen produceren, is door deze grondstoffen te behouden voor komende generaties.”

Fosforprobleem
Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door de Nationale DenkTank blijkt dat negentig procent van de mensen nog nooit heeft stilgestaan bij het feit dat er fosfor nodig is voor voedselproductie en dat de voorraden hiervan eindig zijn. Het element fosfor is een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam. Mensen krijgen het fosfor binnen via het voedsel dat ze nuttigen, maar het fosfor vormt zelf ook weer een belangrijke bouwsteen voor voedsel. Door bemesting van het land met voornamelijk kunstmest, komt fosfor in de bodem terecht en vervolgens wordt het daar door planten en gras weer onttrokken. Zodoende komt het op directe of indirecte wijze weer in het voedsel terecht. Het fosfor dat in de kunstmest is verwerkt, is afkomstig uit fosformijnen. Op termijn zullen deze mijnen leeg raken en kan er niet meer voldoende voedsel worden geproduceerd om de groeiende wereldbevolking te voeden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.