“Deze jongens worden in de media en politiek vaak weggezet als overlastgevende ‘***’-Marokkanen, maar dienen daarnaast ook te worden gezien als kwetsbare slachtoffers die met multiproblematiek kampen en hulp nodig hebben”, concludeert een medewerker van stichting Nidos, de voogdij-instelling voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Al jaren zorgt een klein aantal Noord-Afrikaanse minderjarige asielzoekers voor overlast op asielzoekerscentra. De strenge maatregelen van het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn tevergeefs. Wat gaat er allemaal mis?

Stilte is een terugkerend thema bij een bezoek aan het asielzoekerscentrum (azc) in Oisterwijk. In de omgeving is de plattelandsgeur sterk aanwezig is. Naast de doodlopende weg bij het azc staat een groot tarweveld. Bij het ondergaan van de zon raast een tractor voorbij. In de verte klinkt een trein. Zo’n honderd meter van het azc vandaan staat een tweetal herten in het gras rustig te eten. Dauw trekt op vanuit de bosgrond.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.