Meerdere mensenrechtenorganisaties waarschuwden voor het risico van mensenhandel voor kwetsbare groepen zoals alleenreizende kinderen nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Onderzoeksjournalisten van Lost in Europe kwamen erachter dat de 1.5 miljoen kinderen die uit Oekraïne vluchtten in de eerste maand van de oorlog niet goed zijn gemonitord. Slechts vier landen registreerden hoeveel alleenreizende kinderen hun land binnenkwamen. Acht andere Europese landen registreerden niet of leverden incomplete of helemaal geen data.

Vandaag, 24 augustus, is het precies zes maanden geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Volgens de Verenigde Naties veroorzaakte de oorlog de snelst groeiende vluchtelingen- en humanitaire crisis in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan tien miljoen Oekraïners moesten hun land verlaten, en vluchtten naar nabijgelegen landen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.