Vandaag en morgen vindt de Nuclear Security Summit plaats in Den Haag. Leiders van 53 landen en vier internationale organisaties zijn uitgenodigd om bij het overleg aanwezig te zijn, hiermee is het de grootste internationale conferentie die ooit in Nederland is gehouden. Maar wat is deze nucleaire top nou precies en welke discussiepunten zullen in Den Haag aan bod komen?

Op initiatief van de Amerikaanse president Obama werd de Nuclear Security Summit (NSS) in 2010 voor het eerst georganiseerd in Amerika. Het doel van de top is het tegengaan van nucleair terrorisme. In een toespraak in 2009 in Praag liet Obama weten dit als één van de grootste dreigingen voor de internationale veiligheid te zien. Verschillende maatregelen worden genomen door de NSS om de dreiging van nucleair terrorisme te verminderen. Ten eerste moet de hoeveelheid nucleair materiaal in de wereld verminderd worden. Ten tweede moeten de nucleaire stoffen die er zijn beter beveiligd worden om zo te voorkomen dat het in verkeerde handen terecht komt. En daarnaast moet de internationale samenwerking verbeterd worden om deze maatregelen te kunnen uitvoeren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.