“Hi James!” Klinkt het van verschillende kanten zodra Tzeman Yang de huiskamer van zijn internationale hostel binnenstapt. De 19-jarige homoseksuele jongen is drie jaar geleden verhuisd van het platteland naar Shanghai, omdat zijn geaardheid niet geaccepteerd werd in zijn dorpje Zhaoxing. “Ik verloor vrienden en familie toen ik uit de kast kwam. De enige oplossing was verhuizen.”

Nu, jaren na de ellende die het uit de kast komen met zich meebracht, lijkt James gelukkig in het Rock & Wood Youth Hostel. “Maar natuurlijk zit ik er soms nog wel mee”, zegt hij. “De meeste mensen hier kennen mij als James en weten mijn echte naam niet eens. Ook heb ik bijna niemand verteld over de ellende die ik heb meegemaakt met mijn familie en vrienden, omdat ik me er voor schaam. Niet voor mijn geaardheid hoor, maar voor hoe mijn omgeving er mee om ging. Ik kan hier gelukkig gewoon volkomen eerlijk zijn over mijn geaardheid.” Zijn verhaal wordt onderbroken door een meisje die hem om zijn nek vliegt. “Dit is mijn beste vriendinnetje, Sarah. We worden altijd heel vrolijk als we elkaar zien”, verklaart James terwijl hij stevig geknuffeld wordt door de vrolijke verschijning.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.