Specialisatie en samenwerking zijn de sleutelwoorden van de onderzoeksjournalistiek van morgen. Bij de lancering van het journalistieke non-profitplatform De Onderzoeksredactie, maandagavond in Amsterdam, leek de gebruikelijke somberheid over de toekomst van de nieuwsverslaggeving ver weg. Er gloort hoop voor de diepgravende reporter, maar dan moet er wel iets veranderen.

Als het aan Marcel Metze ligt, is het straks afgelopen met de tijd van één onderzoeker die via één bron zijn schandalen publiceert. De Onderzoeksredactie, een gezamenlijk initiatief met De Groene Amsterdammer, is zijn poging om die toekomst dichterbij te brengen. Ambitie is er zeker: het model van het Amerikaanse ProPublica geldt als grote voorbeeld. “Onderzoeksjournalistiek kan alleen voortbestaan als krachten gebundeld worden”, aldus Metze. Die gedachte is niet alleen ingegeven door het dalende budget bij de meeste krantenredacties, maar ook door de uiteenlopende uitdagingen van een diepgravend onderzoek vandaag de dag, stelt Metze: “Je wilt een dataspecialist hebben, iemand die goed kan schrijven, een cameraman en iemand die met de radio overweg kan.” Geen solistische detective dus, maar een journalistiek team van freelancers met verschillende expertises. Zo'n journalistiek team moet niet alleen schandalen boven water halen, maar ook de onderliggende structuren en factoren blootleggen die zorgen dat het steeds weer fout gaat.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.