Fotograferen, dat kan iedereen. Foam en het Nederlands Fotomuseum organiseren dit jaar weer de Fotoweek, een week waarin fotografie als ambacht centraal staat. De vraag is of zo’n initiatief niet overbodig is. Dagelijks worden levens vastgelegd in pixels. Met Twitter, Facebook en andere social media zijn de foto’s makkelijker te delen dan ooit. Professionele fotografen zijn niet meer nodig. Of toch wel?

 Wat maakt een professionele foto anders dan die van een amateur? Wellicht is het de moeite die je ervoor over moet hebben. Weer en wind moet je doorstaan. Uren moet je wachten. Teleurstellingen over slechte foto’s moet je slikken. En dat alles voor dat ene perfecte beeld. Wilfried de Jong heeft er ervaring mee. “Er werd mij gevraagd een verhaal te vertellen bij een foto die mij veel geluk bracht,” vertelt De Jong naar aanleiding van het thema van dit jaar, ‘Kijk! Mijn geluk’, op de persconferentie van de Fotoweek 2014.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.