Twintig jaar geleden werd apartheid afgeschaft in Zuid-Afrika. Het land is sindsdien een democratie. Dit jaar mogen de 'born frees', de generatie Zuid-Afrikanen geboren na apartheid, voor het eerst hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen op 7 mei. Gaan zij het verschil maken? Zeven generatiegenoten vertellen over hun visie op Zuid-Afrika in het kader van deze verkiezingen.

Op een zon overgoten grasveld in Grahamstown, in de Oost Kaap vertellen eerstejaars studenten Hosibabalo en Tshiamo hoe zij over Zuid-Afrika denken. Beide zijn tijdens deze verkiezingen voor het eerst oud genoeg om te mogen stemmen. Tshiamo weet zeker dat hij gaat stemmen. "Stemmen is mijn manier om de mensen te bedanken die voor onze democratie hebben gevochten", vertelt Tshiamo. Op welke partij hij gaat stemmen, heeft hij nog niet besloten: "Eerst wil ik nog wat partijprogramma’s bekijken. Het liefst stem ik op een partij die al goed werk heeft gedaan."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.