De met afstand populairste voetbalclubs in Maleisië zijn de meer dan tienduizend kilometer verderop gelegen Europese topclubs. Deze populariteits-kolonisatie heeft een enorme invloed op de plaatselijke verenigingen. Liefhebbers worden verwend met aantrekkelijk Europees voetbal, dit heeft achter drastische gevolgen voor de Maleise voetbalcompetitie. 

Onder de sterrenhemel, op een klein terrasje midden in Kuala Lumpur, zit een grote groep voetbalsupporters te genieten van een wedstrijd uit de Engelse competitie, Newcastle United tegen Manchester City. Er wordt stevig bier gedronken en het vloeken op de spelers en scheidsrechter doet sterk denken aan de beleving van een gemiddelde wedstrijd in Nederland. Als de spits van Manchester City, Edin Dzeko, zijn club vroeg in de wedstrijd op voorsprong zet gaan er verschillende reacties door het voornamelijk oudere publiek. De mannen zijn het er niet over eens of dit een verdiende voorsprong is en er ontstaat een verhitte discussie. Het feit dat hier een dergelijke woordenwisseling over kan ontstaan laat zien hoe het Engelse voetbal leeft in Maleisië.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.