Een menselijke bibliotheek? Ja, het is echt waar. Tijdens een bezoekje aan de bieb kunnen ‘levende boeken’ geleend worden die je de oren van het hoofd mag vragen. Wereldwijd een innovatieve methode om dialoog te bewerkstelligen en vooroordelen te verminderen. In Maleisië is de organisatie momenteel erg actief. In een samenleving waar weinig ruimte bestaat voor dialoog wordt door de inwoners van Maleisië veel waarde gehecht aan een sociaal project als dit.

Hisham Bin Hussein was één van de eerste ‘levende boeken’ die je in de Maleisische Human Library kon lenen. Tijdens Human Library evenementen vertelde hij de ‘lezers’ zijn verhaal. “Ik was ooit bouwkundige maar zet me nu al een aantal jaar in voor de HIV/AIDS problematiek bij de gays in Maleisië. Zeventig procent van de overdracht van HIV gebeurt via seksueel contact, in de helft van de gevallen gaat het om homo’s. De overheid in Maleisië doet hier niks aan”, vertelt het levende boek. Naast het verhaal van de maatschappelijk betrokken bouwkundige zijn er in de bibliotheek nog meer ‘boeken’ te leen. Elk boek heeft een eigen verhaal, een eigen onderwerp. Als lezer kun je vragen stellen over dit onderwerp aan een echt persoon in plaats van dat je erover leest in een boek. Op deze manier krijgt het onderwerp een gezicht.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.