Je eigen stem verkopen. Waarom niet? Je keuze heeft toch geen invloed op de politiek en je krijgt er wel geld of eten voor terug. Dat is in elk geval de gedachte van de mensen die hun stem verkopen in Indonesië. In april 2014 koos het land een nieuw parlement en dinsdag werd bekendgemaakt dat Joko ‘Jokowi’ Widodo de nieuwe president wordt.

In Indonesië kan iedereen in aanraking komen met stemmenkopers. Zo ook student Luluk. “De assistenten van drie verschillende parlementskandidaten boden ons rijst, suiker en olie aan. We accepteerden de cadeaus, maar hebben niet op ze gestemd”, zegt Luluk. “Dat was tijdens de parlementsverkiezingen afgelopen april.” Mede-student Wiwik heeft eveneens ervaring met stemmen verkopen. “Wij kregen van één kandidaat 100.000 rupiah (zes euro, red.) en van een ander 50.000 rupiah (drie euro, red.). We namen het geld aan, omdat het verkeerd voelt om de koper weg te sturen en op die manier te beledigen. En we houden natuurlijk van geld. Maar we stemden niet op degene die ons het meeste geld gaf, dus eigenlijk bedrogen we hem.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.